Jag går inte på gymmet, jag går på dans

Johanna är inte direkt någon gymperson, om man ska uttrycka det milt.. Istället går hon på dans. Zumba och sh’bam är några av favoritklasserna. Största fördelen enligt henne själv är att det hjälper mot hennes vinterdepp och trötthet. Här berättar hon själv om sin dans(tränings)resa.

När jag var liten så fick jag testa på många olika sporter. Det absolut värsta var nog ridning, till min mammas stora besvikelse. Att försöka styra ett enormt djur med snöre? Nej tack. Däremot fastnade jag för tennis och basket. Det är något med att springa efter en boll som gör att jag orkar mer. Att enbart springa har aldrig fungerat för mig. Och tanken “bara en lyktstolpe till” räcker inte som motivation. Jag är även den personen som halkat av ett löpband i en fullsatt gymlokal så jag har officiellt sagt upp mig från att springa utan syfte. 

1992 vände min “träningskarriär”. Jag var 6 år gammal och skulle för första gången gå på dans. Nu pratar vi inte styrdans, för obefogad kroppskontakt är inget för mig. Utan jag fick testa på hiphop och efter det var livet inte detsamma.

Efter skolan så tappade jag kontakt med dansen. Det var istället annat som fick utrymme men ju mer tiden gick desto mer vart jag bombarderad med “ du borde träna-budskap” från mina nära och kära, inte för att komma i form utan för att jag har en tendens att bli riktigt trött mot vinterhalvåret och med det sjunker även humöret. 

Att träna i traditionell form fanns inte på kartan för mig, men applåder till alla er som tycker det är kul. Jag kände dock att det kanske vore bra om jag började röra på mig och det enda jag kunde tänka mig var att dansa igen. För precis som bollsporter så får dansen mig att glömma att det är jobbigt. Jag tänker istället på koreografi och steg. Jag lyssnar på musiken och följer med. En timme flyger förbi och jag hatar att erkänna det, men, jag mår faktiskt alltid lite bättre.

Det som är bra med att gå på gruppträningsklasser i dans är att det finns många olika dansklasser. Min favorit är SH'BAM. Koreografin är inte så komplicerad utan det är enkelt att följa med och vi dansar till modern bra musik. 45 minuter av svett och glädje. Sen slänger jag gärna in en zumbaklass ibland. Bra för att mjuka upp kroppen och öva på rytmen till latinskinspirerad musik. 

Dans är helt enkelt perfekt. Om du som jag inte vill gå gym, börja dansa och ta gruppträningsklasser istället.
Hoppas vi ses, svär på allt att det är värt det :)

/Johanna Thofelt