Intervaller på löpband

Varför ska jag träna intervaller? Alla säger att det är bra med högintensiv träning eller intervallträning, men varför är det bra? Jo, för att det bidrar till många positiva effekter på hela kroppen när du tränar intervaller.

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller:

  • Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag.
  • Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut.
  • Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.
  • Blodet ökar i blodkärlen, du får alltså en större blodmängd vilket betyder att musklerna får mer syre.
  • Dina muskler blir helt enkelt starkare av högintensiv träning.
  • Du får även en bättre kroppskontroll när du tränar högintensivt och det leder till att du kommer att få en bättre löpteknik eftersom du kommer lära dig att spara på energi när du springer.
  • Även värt att nämna är att hjärnan påverkas positivt av högintensiv träning.

Och sist, men inte minst, när du tränar intervallträning eller högintensiv träning, känslan i kroppen när du är klar kanske är det härligaste, du kommer att känna dig så nöjd med dig själv och din prestation!

Intervaller löpband

Det finns många sätt att träna intervallträning. Ett sätt är att göra det på ett löpband. Du kan välja att köra lite längre intervaller eller kortare intervaller. Det bästa är att ha en blandning av korta och längre intervaller i ditt träningsprogram.

Förslag på intervallträning på löpband:

Spring 20 sekunder och vila 10 sekunder och gör det cirka 8-10 gånger, vila sedan 2-3 minuter och gör det i tre omgångar. Sätt igång löpbandet, spring 20 sekunder och hoppa av löpbandet 10 sekunder och sedan på igen. Om du vill utmana dig ännu mer så ökar du hastigheten inför varje intervall.

Du kan också arbeta dig upp i hastighet och sedan tillbaka ner till starthastigheten igen. Det finns massor av olika sätt att träna intervallträning på. Det viktigaste är inte hur du gör det utan att du göra det! Gillar du inte löpband så spring ute, träna på en spinningcykel eller kör tabatapass. Alla sätt är bra, och det du tycker är roligt är ännu bättre, lycka till!