Hur du når dina mål

En lite högtravande titel men att nå sina mål kan faktiskt vara lättare än du tror. Jag vill påstå att det är så enkelt som att, för det första, sätta ett mål och för det andra definiera varför du vill uppnå det. Häng på så förklarar jag vad jag menar!

En klassisk grej som vi många gör är att vi laddar i flera månader inför starten av en förändring. Till exempel: “om 3 månader ska jag sluta snusa”, “jag ska börja träna efter nyår”, “jag ska fixa att springa milen under en timme”. Känner du igen dig?

Förändring är svårt och ofta sätter vi käppar i hjulet för oss själva genom att sätta orimliga mål. Om du aldrig tränat så är det ganska osannolikt att du ska gå från noll till 7 dagar i veckan eller att du ska springa milen om du hittills mest bara springer efter bussen. På grund av det här blir resultatet, tyvärr, att vi testar en eller två gånger för att sedan inte göra det igen ofta till följd av att du tänker elaka tankar om dig själv för att du anser att du misslyckats. Detta är förödande för både självförtroendet och självkänslan. Jag vill istället se att vi är snälla mot oss själva och att vi sätter mål som känns roliga istället för orimliga och jobbiga.

Vi utgår från ett exempel. Du vill springa milen under en timme. Absolut, men det specifika målet här borde vara: Att kunna springa en mil utan att stanna, oavsett hur lång tid det tar. Perfekt! Så om vi följer det exemplet listat nedan skulle det kunna se ut såhär.

Sätt ett specifikt mål
Springa en mil utan att stanna.

Definiera dina delmål
Vi gillar alla att kryssa av grejer så ju mer delmål du har desto mer kan du fira dig själv och känna att du kommit en bit på vägen.

Exempel på delmål:

  • Researcha utrustning – vad måste jag faktiskt ha och vad vore kul och kan sporra mig
  • Köpa ett par bra löparskor
  • Titta på en youtube tutorial över löpteknik
  • Springa en gång i veckan på onsdagar efter jobbet
  • Springa 5km utan att stanna
  • Hitta en löparkompis så att vi kan peppa varandra

När du uppnått dina delmål så är det dags att sätta upp nya, till exempel spinga två gånger i veckan efter jobbet.

Skriv ner varför du vill nå det här målet
Tänk efter över varför det här målet är viktigt för dig och definiera det. För när du tvivlar kan du läsa igenom texten och påminna dig själv om varför det är viktigt för dig.

Till exempel: ”Jag vill förbättra min kondition så att jag kan springa milen utan att stanna. Det är viktigt för mig för att jag vet att det är bra för min hälsa, men även för att jag vill spendera mer tid i naturen. Dessutom blir jag lite deppig på vintern och alla studier och läkare pekar på att promenader, löpning och tid utomhus är bra för att motverka detta. Sist men inte minst, att löpträna gör att jag känner mig stark och faktiskt lite cool.”

Berätta för andra om ditt mål
När du berättar för andra vad du siktar mot så får du andra att dela ditt mål med och eftersom det blir ett samtalsämne får du hjälp i att motivera dig själv. Så skicka ut ett sms till dina vänner och din familj, prata om det på jobbet och skriv kanske en status på sociala medier.

Schemalägg tid för att arbeta med ditt mål
Lika självklart som du skriver upp födelsedagar och möten i din kalender så ska du schemalägga tid för ditt mål. Du gör det ju trots allt för dig själv och det är minst lika viktigt att du tar dig den tiden som att svara på ett mail eller ett telefonsamtal. Så oavsett om du ska köpa springskor eller springa varje onsdag så sätt ett datum på när du ska göra något och när du ska vara klar med ett delmål.

Fira
Varje gång du lyckats med ett delmål - fira på något sätt. Det kan vara genom att se ett avsnitt av en serie du gillar, basta, äta en godisbit, ta en selfie eller vad du än vill, men fira det lilla för det är du värd.

Hoppas att du som jag blir lite snällare mot dig själv och att du fått lite tips i den här texten. Kom ihåg att du är grym och att ibland måste det vara liiiite jobbigt för att det ska bli väldigt kul.

Jag tror på dig.
// Johanna