Hjälp, mina träningskläder luktar surt!

Ja det här med illaluktande träningskläder är inget ovanligt problem tyvärr. Att träningskläderna till slut börjar lukta illa är ett faktum. Men vad ska man då göra åt sina illaluktande träningskläder? Finns det sätt att tvätta dem på så att lukten faktiskt försvinner och inte dyker upp direkt när man blir svettig?

Husmorsknepen på den här fronten är många. Vi har listat 5 tips, vad som funkar bäst för just dina träningskläder? Testa och se. Och du, glöm inte att alltid, alltid hänga upp kläderna på tork efter att du tränat, släng dem inte i tvättkorgen eller i en hög på golvet, det borgar för dålig lukt. Sur lukt uppkommer helt enkelt om kläderna en gång torkat för långsamt.

Tvätta träningskläder - tips!

1. Rengör tvättmaskinen
Sur eller unken lukt på tvättade plagg kan bero på att tvättmaskinen är smutsig. Beläggningar av smuts och mögel kan bildas i tvättmaskinen så glöm inte att rengöra den med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningen för just din tvättmaskin. Och kom ihåg att lämna tvättmaskinen öppen efter avslutad tvätt så att tvätt-trumman luftas och torkar ordentligt.

2. Överdosera inte
För mycket tvättmedel kan faktiskt få din tvätt att lukta surt. Det beror på att allt tvättmedel inte sköljs ur ordentligt om det överdoseras. Följ anvisningarna så att du använder rätt mängd tvättmedel.

3. Kör en tom maskin
Kör en tom maskin på 90 grader med 2 deciliter ättiksprit. Det låga pH-värdet dödar bakterierna.

4. Förbehandla med fläckborttagning
Förbehandla gärna uppkomna svettfläckar på dina träningskläder med fläckborttagning för bästa resultat.

5. Ättika
Tappa upp kallt vatten i en hink (eller handfatet) och addera ättika. Tänk cirka 2 dl ättiksprit för 10 liter vatten. Låt det illaluktande klädesplagget ligga i ättiksbadet cirka 20 minuter (observera att plagget inte bör dra längre än 30 minuter, då kan färger och textilier skadas). Tvätta sedan träningskläderna i tvättmaskinen med lite tvättmedel enligt de grader som anges på plaggets tvättråd. Låt det sedan lufttorka.

Kuriosa
Kulörta klädesplagg som under en längre tid tvättats i låga grader med kulörtvättmedel blir inte alltid helt rena från bakterier. Det beror på att bakterier normalt dör först vid 60 grader. När det gäller vittvättmedel med blekmedel i pulverform är det dock effektivt mot bakterier redan vid 30-40 grader.

Och använd inte sköljmedel eller torktumlare till träningskläder i syntetmaterial.
Lycka till!