Tips till julbordet
Hälsosamma recept inför julbordet
Grönkålspaj med valnötter, vegetarisk och glutenfri
Pajskal:
2 dl havregryn (ren havre för glutenfritt)
1 dl soja eller majsmjöl
0,5 dl rapsolja
ca 0,5 dl kallt vatten
1.Pajskalet blandas lättast i en matberedare. Tryck ut degen i en form, förgrädda ca 10 min, 175 grader.
- Förkoka den fördelade grönkålen 250 gr i lättsaltat vatten ett par minuter.
- Bryn 3 st rödlök ihop med grönkålen i rapsolja eller kokosolja, salt och peppar.
4.Vispa ihop 3 st ägg, 2 dl grädde, 1 dl mjölk.
- Lägg grönkålen, löken och 2 dl cheddarost i pajskalet och häll äggstanningen över.
- Toppa med 1 dl grovhackade valnötter.
- Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.
Kanel och dadelbollar
2dl havregyn (ren havregyn för glutenfri)
150 g torkade kärnfria dadlar
1 tsk kanel
2 krm flingsalt
ca 2 msk vatten
2 ½ msk kakao
1.Mixa sönder havregrynen i matberedare/mixer.
- Mixa ihop med dadlar, hälften av kanelen och salt. Mixa samtidigt i vatten försiktigt till en smet.
- Blanda ihop resten av kanelen med kakaon.
- Rulla till bollar i kakaoblandningen och förvara dem i kylskåpet.
Crunchy rödkålssallad
250 gr rödkål
2 små äpplen
50 gr valnötter
Dressing:
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
salt och peppar efter behag
Strimla rödkålen fint, tärna äpplen och hacka valnötterna grovt. Lägg allt i en skål och häll över dressingen.
Saffranspannacotta med valfri topping, bär, mandel, frön
6 portioner
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 krm vaniljpulver
0,5 g saffran
1 msk sötströ eller stevia
1.Lägg gelatinbladen i blöt ca 5-10 min.
2.Koka upp grädde, vaniljpulver, sötningsmedlet och saffran. Låt småkoka på medelvärme tills det tjocknat något. Ta bort från plattan.
- Lägg i gelatinbladen (urkramade). Blanda väl. Gelatinet ska ej kokas då skär det sig.
- Häll upp i portionsskålar och ställ dem i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Servera med valfri topping.
Rödbetstsatsiki
6 personer
2 rödbetor
3 dl yoghurt turkisk/grekisk
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl solrosfrön
salt och peppar
Riv skalade rödbetor fint och krama ur vätskan. Blanda ihop rödbetor, yoghurt, pressad vitlök. Salta och peppra efter behag. Rosta solrosfröna i en torr panna och strö över.