Tips till julbordet

Hälsosamma recept inför julbordet

Grönkålspaj med valnötter, vegetarisk och glutenfri

Pajskal:

2 dl havregryn (ren havre för glutenfritt)

1 dl soja eller majsmjöl 

0,5 dl rapsolja

ca 0,5 dl kallt vatten

 

1.Pajskalet blandas lättast i en matberedare. Tryck ut degen i en form, förgrädda ca 10 min, 175 grader.

  1. Förkoka den fördelade grönkålen 250 gr i lättsaltat vatten ett par minuter.
  2. Bryn 3 st rödlök ihop med grönkålen i rapsolja eller kokosolja, salt och peppar.

4.Vispa ihop 3 st ägg, 2 dl grädde, 1 dl mjölk.

  1. Lägg grönkålen, löken och 2 dl cheddarost i pajskalet och häll äggstanningen över.
  2. Toppa med 1 dl grovhackade valnötter.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.

 

Kanel och dadelbollar

2dl havregyn (ren havregyn för glutenfri)

150 g torkade kärnfria dadlar

1 tsk kanel

2 krm flingsalt

ca 2 msk vatten

2 ½ msk kakao

 

1.Mixa sönder havregrynen i matberedare/mixer.

  1. Mixa ihop med dadlar, hälften av kanelen och salt. Mixa samtidigt i vatten försiktigt till en smet.
  2. Blanda ihop resten av kanelen med kakaon.
  3. Rulla till bollar i kakaoblandningen och förvara dem i kylskåpet.

 

Crunchy rödkålssallad

250 gr rödkål

2 små äpplen

50 gr valnötter

 

Dressing:

1 msk olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk dijonsenap

salt och peppar efter behag

Strimla rödkålen fint, tärna äpplen och hacka valnötterna grovt. Lägg allt i en skål och häll över dressingen.

 

Saffranspannacotta med valfri topping, bär, mandel, frön

6 portioner

2 gelatinblad

5 dl grädde

1 krm vaniljpulver

0,5 g saffran

1 msk sötströ eller stevia

 

1.Lägg gelatinbladen i blöt ca 5-10 min.

2.Koka upp grädde, vaniljpulver, sötningsmedlet och saffran. Låt småkoka på medelvärme tills det tjocknat något. Ta bort från plattan.

  1. Lägg i gelatinbladen (urkramade). Blanda väl. Gelatinet ska ej kokas då skär det sig.
  2. Häll upp i portionsskålar och ställ dem i kylskåpet i minst 2 timmar.
  3. Servera med valfri topping.

 

Rödbetstsatsiki

6 personer

2 rödbetor

3 dl yoghurt turkisk/grekisk

1-2 vitlöksklyftor

0,5 dl solrosfrön

salt och peppar

 

Riv skalade rödbetor fint och krama ur vätskan. Blanda ihop rödbetor, yoghurt, pressad vitlök. Salta och peppra efter behag. Rosta solrosfröna i en torr panna och strö över.