Grönsaksknytet – en vitaminbomb på grillen

Ta tillvara på hälsosamma råvaror och lägg dem på grillen. Ett grönsaksknyte blir en riktig vitaminbomb och har flera positiva effekter på din hälsa. Anita Juhlin, kostrådgivare på Medley Linköping simhall delar med sig av ett recept att testa på grillen i vår.

– Grönsaker och kryddor gör dig pigg, ger dig energi och har antiinflammatoriska egenskaper. Spadet i knytet blir himmelskt gott och det passar utmärkt till kött, fisk, fågel och skaldjur, säger Anita.

Ingredienser

Morot

Kål (gärna spetskål)

Paprika

Lök

Blomkål

Cocktailtomater

En bit chevrèost

Ruccola 

Salt

Peppar

Krydda efter smak (t.ex. chili, koriander, persilja, dill)

Rapsolja

En skvätt vitt vin (fungerar med matlagningsvin)

Citron (gärna till fisk)

Sesamfrön (gärna till fågel)

Tillbehör

Aluminiumfolie

Gör så här

  1. Skär alla grönsaker i grova bitar och lägg på en stor bit folie.
  2. Krydda grönsakerna med salt och peppar.
  3. Smula chevréost, ringla rapsolja och vitt vin över knytet (tillsätt gärna citronsaft om du serverar till fisk eller skaldjur).
  4. Gör ett knyte av folien och lägg sedan knytet på grillen.
  5. Knytet är klart när grönsakerna är mjuka och osten börjat smälta.
  6. Toppa med sesamfrön och ruccola innan servering.

 Servera och njut av sommarens vitaminbomb!

Anita Juhlin
Kostrådgivare