Fyra tips för dig som vill somna

Kroppen behöver sömn för att återhämta och reparera sig. Tyvärr är det många som upplever att de har svårt att somna på kvällen. Som tur är finns det några saker du kan göra för att hjälpa kroppen att varva ner.

Att få några timmars sammanhållen sömn är viktigt ur många perspektiv, bland annat för att kunna få ut det mesta av din träning och för att kunna bearbeta stress. Tingsryds bad- och friskvårdsvärd Diana Pilut är utbildad stresspedagog, och hon möter ofta personer som har problem med sömnen.

– Många upplever framförallt att de har svårt att somna in, men det finns en del knep att ta till för att hjälpa kroppen på traven.

1. Varva ner

Ett problem många har är att de fortfarande är uppe i varv när de lägger sig och tankarna snurrar för fullt. Dianas tips är att hjälpa hjärnan att varva ner inför att du ska lägga dig.

– Undvik mobilen och TVn innan du ska sova. Hjärnan har lätt för att fokusera på det negativa så det kan till exempel vara en mindre bra idé att läsa nyheterna det sista man gör. Gör istället något lugnare, ta en promenad eller läs en bok.  

2. Gör avslappningsövningar

– Jag tror att alla skulle ha nytta av att göra avslappningsövningar innan de ska sova, det hjälper dig att komma ner i varv och att sova lugnare. Det finns många olika varianter och appar man kan ladda ner. Eller så kan du helt enkelt fokusera på att bara ligga och lyssna på dina egna andetag, det är avslappnande, säger Diana.

3. Ät och drick smart

Även mat och dryck kan påverka sömnen. Kaffe är till exempel uppiggande. Mat som innehåller tryptofan däremot hjälper oss att producera hormonerna melatonin och seratonin som är bra när du ska somna. Tryptofan finns till exempel i nötter, avokado, banan och mjölkprodukter.
– Så den gamla huskuren att du ska ta ett glas varm mjölk när du vill somna, den är faktiskt helt rätt, säger Diana.

4. Fysisk aktivitet

Sist men inte minst är fysisk aktivitet viktigt för bra sömn.

– Fysisk aktivitet är fantastiskt. Se till att hjärtat får komma upp i tempo och jobba under dagen så sover du bättre på natten, säger Diana.

När inget hjälper

Men så klart finns det dem som har sömnproblem som är så svåra att de inte går att lösa med tipsen ovan. Då bör man söka professionell hjälp. Det kan också finnas annat som gör att man inte kan sova som man skulle behöva, till exempel små barn.

– Då är det viktigt att släppa prestationskraven på sig själv och sova eller vila när barnet sover. Det andra kan vänta. Kroppen klarar av att gå utan sömn under en period men blir det för jobbigt kan det vara värt att ta hjälp av en släkting eller vän för att få en paus. Man kan också hjälpa kroppen att ta igen sig genom aktiv vila. Det är inte samma sak som att slappna av framför TVn eller med mobilen, utan aktiv vila innebär att man låter hjärnan vila. Att bara ligga ner och lyssna på lugn musik eller en avslappningsövning, säger Diana.

 

 

Diana Pilut