Fräscha upp träningsdojorna

Ok, nu höll jag just på att svimma lite. Öppnade träningsväskan och det luktade inte gott, tog tag i löparskorna och luktade i dem. Aj och oj och nej. Vi tipsar om hur du bäst får bort lukten från dina träningsskor med hjälp av saker du har hemma. Frysen, tepåsar, bakpulver och ättika är ett par exempel.

Att det börjar lukta illa om skor är ju egentligen inte konstigt. Svett och bakterier och så vidare. Men ibland kanske det känns som att det går lite väl fort, bara efter ett par veckor luktar de nya dojorna inget vidare. Men som tur var finns det hjälp.

Tepåsar - stoppa tepåsar i skorna över natten - tepåsarna suger upp dålig lukt effektivt
Frysen - stoppa skorna i frysen och lämna över natten (obs glöm inte att lägga skorna i en plastpåse)
Bakpulver -  höll och sprid ut lite bakpulver i skorna och lämna över natten. Dammsug upp resterna nästa morgon.
Ättika - blanda 2 dl ättika i en hink med varmt vatten, lägg i skorna och massera in blandningen i tyget. Lämna ett par timmar och skölj sedan av med vatten och låt torka. Går dina skor att tvätta i tvättmaskinen kan du även ha ättika i tvättmedelsfacket och köra på lämpligt program.

För att undvika dålig lukt framöver:

  • Använd fler än ett par skor när du tränar, extra viktigt om du tränar ofta
  • Byt sulor - ha extra sulor ( det finns dessutom sulor med aktivt kol som motverkar dålig lukt)
  • Torka ut skorna med tidningspapper - extra viktigt om du varit ute i regn eller på annat sätt fått riktigt blöta fötter och skor
  • Håll fötterna rena
  • Använd strumpor (och givetvis rena strumpor) - gärna strumpor i naturmaterial som bomull eller ull
  • Tvätt - ofta räcker det med att tvätta strumpor i 40 grader men har du utmaningar med dålig lukt så prova att tvätta i 60 grader för att ta död på alla bakterier

Lycka till!