Fjällöpning - en magisk tur runt Jämtlandstriangeln

Har du också drömt om att springa i fjällen? Det är mer lättillgängligt och faktiskt enklare med traillöpning än vad du kanske tror. Visst, det krävs lite förberedelser men det är det så värt!

Så här gjorde vi:

Vi valde Jämtlandstriangeln som vår första fjällöpningstur en helg i mitten på september. Jämtlandstriangeln är en av Sveriges med välbesökta vandringsleder och en led som passar alla nivåer, både vana löpare och dig är som är nybörjare. Att vi valde den berodde främst på att det är en väldigt vacker led och att vi tyckte att det var lagom långa sträckor men även på grund av att det finns möjlighet till övernattning på fjällstationer med mat. Det vill säga utmärkt för att kunna ha med oss så lite som möjligt. Ju lättare ryggsäck desto enklare att springa.

Att springa Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln går i en triangel mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Sträckan kan springas eller vandras åt vilket håll man vill, lite beroende på hur långa sträckor du vill ha de olika dagarna. Leden är lättillgänglig och lättnavigerad, dock behöver du alltid ha med karta och kompass för säkerhets skull.

Från Storulvån till Sylarna

Vi valde att springa från Storulvån till Sylarna första dagen, en sträcka på 16 km. Vi möttes av finväder och en led med stigar och väl underhållna spångar. Naturen är väldigt vacker med många fjällbäckar och mindre fjällsjöar så det blev många stopp för att fotografera vyerna. De sista 3 kilometrarna upp till fjällstationen är lite brantare och stenigare men med fantastisk utsikt uppe vid fjällstationen, mot Syltopparna och glaciärerna. När vi kom fram hann vi precis äta lunch innan ösregnet kom. Vi hade tur, de som vandrade var dyngsura då de kom fram. Men efter en bastu, yoga och trevlig grytmiddag var humöret på topp även hos dem.

Fjällstation

Sylarnas fjällstation ligger på 1762 meters höjd och har 142 sängplatser fördelat på 32 rum, här finns såväl mindre som större rum. Hur du vill bo och hur pass många mål du vill äta väljer du själv när du bokar. 

Sylarna till Blåhammaren

Vi började morgonen med en riktigt lyxig frukost i restaurangen, där fanns något för alla smaker; gröt, fil, nybakat bröd, ägg, våfflor med mera med mera. Vi hade beställt helpension och fick göra ett lunchpaket av frukostmaten. Vi fick även med den godaste brownie vi någonsin ätit och varm dryck, vi valde vi blåbärssoppa istället för kaffe för lite extra energi.

Dagens sträcka var 19 kilometers traillöpning uppe på kalfjället. Vädret var fortsatt mulet men det var i alla fall uppehåll. Dock blåste det 20 m/s i byarna men med rätt kläder så var det inget problem. Kanske valde vi att ta oss fram lite fortare idag då vädret inte var lika skönt som dagen innan.

Löpning Jämtlandsfjällen

Det blev ändå många stopp för att fotografera renar, lämlar och vackra vyer. Spångarna var blöta, ibland översvämmade och inte lika väl underhållna denna sträcka så vi fick ta det lite försiktigare. Att skada sig ute på fjället var inget vi ville vara med om.

Efter 3 timmar såg vi Sveriges högsta fjällstation, Blåhammaren 1086 möh, samtidigt som snöflingorna började dala ner. Vi sicksackade oss försiktigt mellan renar sista biten och njöt av det vackra landskapet. Lite småkalla men glada och nöjda blev det först en tur till torkrummet för att hänga upp blöta kläder och skor och sen direkt in i bastun. Blåhammarens bastu är omtalad så vi var nyfikna på utsikten genom det runda fönstret. Tyvärr var utsikten kanske inte lika magisk just idag i och med att vi befann oss i ett snömoln, men det gjorde inget. Värmen räckte gott. Bastutider finns för kvinnor, män och mixat och du träffar alltid trevliga människor att utbyta erfarenheter och dagens upplevelser med.

Utsikt bastu fjällstation

Innan middagen, som serveras kl 18 prick, spelade vi alfapet i de gemensamma samlingsrummet. I och med att vi båda är tävlingsmänniskor valde vi att inte räkna ihop poängen och utse en vinnare - så att det inte skulle blir dålig stämning vid 3-rättersmiddagen :).

Middagen var helt fantastisk, lokala råvaror och mat lagad med kärlek. Utan att överdriva. Tända ljus, glada människor och ett glas vin medan snön fortsatte att singla ner utanför fönstret. Vi hade kunnat stanna på Blåhammaren längre tid bara för middagarnas skull.

Sista sträckan, Blåhammaren - Storulvån

Vi vaknade till ett alldeles vitt landskap, mössa, vantar och flera lager på, sen var vi redo. Det var så vackert ute och gjorde absolut inte oss något att det kommit snö. Dock fick vi ta det lugnt de första 5 av 12 kilometer eftersom vi inte riktigt visste vad som fanns under snön. Som sagt, skador vill man undvika på fjället. Att bara gå och njuta och prata är ju lika härligt det.

Snö i Jämtlandsfjällen

Efter cirka 5 kilometer var det barmark igen. Solen tittade fram och utifrån vad vi hade hört tidigare så skulle detta vara den vackraste sträckan - och det var den verkligen. Jag hoppas att bilderna gör landskapet rättvisa!

Vi är så glada över att ha fått uppleva all möjlig natur, djur,  årstider och väder under denna tur. Vårt råd är att anpassa tempot utifrån din egen förmåga, ha bra trailskor, stanna ofta och njut av naturen så kommer du att få en helt enkelt en magisk löptur runt Jämtlandstriangeln. Våga prova att springa i fjällen du med!

Fjäll på sommaren

Förslag till packlista

En lätt packning är att föredra när du ska springa på fjället. Vi valde en 12 liters ryggsäck att packa i och höll oss till att bara packa det väsentliga. Det funkade utmärkt för 2 övernattningar med förbeställd mat.

Vädret i fjällen är ombytligt och kan snabbt skifta - så packa för alla väder. Här nedan får du förslag på packning för en 3-dagarstur.

  • Flera ombyten
  • Ullunderställ
  • Överdragskläder som tål regn
  • Mössa & vantar
  • Microfiberhandduk
  • Reselakan i siden/polyester
  • Öronproppar
  • Mobil, laddare + ev powerbank
  • Karta & kompass
  • Tandborste & tandkräm
  • Powerbars ifall energin skulle ta slut
  • Vatten & energidryck/blåbärssoppa
  • Kåsa för att kunna dricka ur fjällbäckarna om man vill det
  • Pannlampa
  • Visselpipa
  • Bandage/linda/tejp
  • Räddningsfilt (aluminium)

/Helena