Februariutmaning | Sömn

Hur många timmar sover du per natt? Har du en fungerade sovrutin? Vi är många som har svårt för att få till en sömnrutin. Denna månad ska vi försöka att få till 8 timmars sömn varje natt under en månad.

Att öva på att sova kanske inte hör till den vanligaste utmaningen men sanningen är att god sömn är bland det viktigaste du kan ge dig själv för att må bra.  På kort sikt påverkas funktionsförmågan. Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Om du går en längre period med sömnbrist så märker du ju säkerligen själv av en hel del saker som förändras både psykiskt och fysiskt. Många saker i vardagen blir helt enkelt jobbigare när vi är trötta. Men utöver det så finns det faktiskt många andra, kanske inte lika uppenbara saker som påverkas i kropp och knopp.  Du kan till exempel drabbas av en rad sjukdomar såsom diabetes, ångest, depression, missbruk och hjärt-kärlsjukdom.

En vuxen människa behöver mellan 6 och 9 timmars sömn per natt. En fingervisning på om du får tillräckligt med sömn är om du känner att du mår bra dagtid. Ett första tips för att sova bättre är att varva ner innan du går och lägger dig. Du kanske är en sån som vaknar mitt i natten?. Det kan bero på att dina kortisolnivåer är höga redan innan du går och lägger dig. Så, denna månad ska vi helt enkelt fokusera på att varva ner och skapa förutsättningar för ostörd sömn. 

Börja med att varje dag: 

  • Sänka värmen i sovrummet.
  • Se till att det är mörkt.
  • Lägga telefonen långt bort från dig, gärna i ett annat rum.
  • Läs en fysisk bok eller lyssna på en ljudbok, helst inget för spännande. Många lyssnar till exempel till sjörapporten: https://sverigesradio.se/avsnitt/somna-till-sjorapporten-och-lugna-strakar
  • Undvik koffein och alkohol innan du går och lägger dig. Om du snusar kan det vara bra att byta till nikotinfritt ett par timmar innan du går och lägger dig. 

Utmaningen: somna med 4-7-8-metoden
Det här ska vara det tunga artilleriet, det sägs att den här metoden får dig att somna på 1 minut?! Gör det här varje kväll den här veckan, dvs efter att du gjort det som är listat ovan. Släck ner och andas. Och kom ihåg att om det inte funkar första natten så kommer du säkerligen så småningom att komma ner i varv genom att andas. 

Så här gör du

  1. När du ligger i sängen, ta ett djupt andetag medan du räknar till 4. Genom att ta ett långt andetag tvingar du dig själv att ta in mer syre i lungorna.
  2. Håll sedan andetaget och räkna till 7. När du håller andan ger du lungorna tid att skicka ut syret i blodet.
  3. Andas ut medan du räknar till 8. En långsam utandning släpper ut mer koldioxid från lungorna.
  4. Upprepa 4-7-8 sekvensen.

Sov gott <3