Träna med gummiband - här får du tips på upplägg

Träna med gummiband. Vad finns det för fördelar med att träna med gummiband? Vilka övningar kan man göra och vad ska man tänka på? Mattias Höglund, som är PT på Hjortensbergsbadet/Ramdalen, förklarar vad som gäller.

Att träna med gummiband kan ge fantastiska resultat.

Det ger ett extra motstånd i dina rörelser och är ett bra sätt att få starkare muskler. Man kan få effektiv träning för speciellt lårmuskulaturen och bålens rotationsrörelser, men också för höft- och sätesmusklerna, säger Mattias Höglund som är personlig tränare på Hjortensbergsbadet/Ramdalen.

Mattias brukar använda gummibandsövningar både under gruppträningspass och med sina PT-kunder.

– Det brukar ge ett väldigt bra resultat. Många är duktiga med hantlar och skivstång men underskattar nog gummibandets funktion och effektivitet, berättar Mattias.

Val av gummiband att träna med

Det finns väldigt många olika sorters gummiband där både längd och färg kan skilja banden åt.

– Färgen talar om hårdheten på bandet. Vilken hårdhet som passar för just dig får du känna av själv och se vad du klarar av. Längden på bandet beror på vad du vill träna. Det finns både minibands och lite längre gummiband som passar till olika slags övningar, säger Mattias.

 

Gummibandsövningar

Man kan träna på väldigt många olika sätt med ett gummiband och det faktum att gummibandsträning är så pass flexibelt ser Mattias som en stor fördel. Ett gummiband räcker för att träna hela kroppen men är ett extra effektivt träningsredskap för bålen där olika rotationsövningar kommer väl till pass. För att hitta övningar för olika muskelgrupper anpassar man längden på gummibandet. Ett kortare gummiband passar bra till övningar för höft och rumpa, och ett längre gummiband passar bra för benträning.

– Använder man längre gummiband kan man binda fast det och köra utfallssteg i olika riktningar. Vill man testa minibands, som är lite kortare, kan man ha det runt båda fötterna eller över knäna och sedan jobba sidosteg, säger Mattias.

Mattias favoritövning med gummiband är rotationsövning för bålen. Mattias tipsar om att binda fast bandet vid en stolpe och att sedan stå från sidan och rotera med armar och överkropp, som när man spelar tennis. Det är viktigt att jobba intensivt fram och tillbaka, känna av motståndet i gummibandet för att låta magmuskulaturen jobba.

– Många har lärt sig hur man lyfter rakt men är sämre när det gäller rotationsrörelsen. Skottar man snö på vintern är det till exempel lätt att skada sig när man utför den sortens rörelse. Därför underlättar det vardagen om man får in lite rotationsövningar i sin träning, menar Mattias.

 

 

Mattias Höglund