En träningskompis - något för dig?

Skulle du vilja öka din träningsmotivation? Eller ta ut dig mer på träningspasset? Då kan en träningskompis vara något för dig!

De senaste åren har det kommit flera studier som påvisar hur effektivt det är att träna tillsammans med andra och speciellt med personer som vi upplever är lite bättre än oss själva. Forskning visar att vi tränar både längre och hårdare pass om vi tränar tillsammans med en kompis som vi upplever är lite bättre än oss själva.

Så passa på att utnyttja denna effekt, bjud med en kompis till din anläggning som du utmanar i gymmet, i bassängen eller i salen. Förutom den positiva träningseffekten som nämns ovan så blir det för många av oss en ökad trygghet att träna tillsammans med en kompis. Då kanske du vågar prova det där nya gruppträningspasset, en ny maskin på gymmet eller ett nytt simsätt i bassängen.

För att du ska få ytterligare lite inspiration vad du och din kompis skulle kunna hitta på så kommer här lite utmaningar!

Delad träning = Dubbel glädje

  • Inspiration i gymmet, utmana varandra att varje vecka ta med två nya övningar till gymmet. Det kan bli både riktigt svettigt och roligt.
  • Vem älskar inte boxning? Fråga på din anläggning om det finns några handskar och mitsar att låna och sen är det bara att sätta igång. Jobba i intervaller om ca. 1 minut - där en är boxare och den andra mitshållare. Hitta på olika slagkombinationer och variera boxningen med explosiva styrkeövningar.
  • Utmana varandra på löpbandet, ställ er på löpbanden bredvid varandra och börja försiktigt stegra upp tempot. När ni kommit upp i snabb gång så startar utmaningen: En av er höjer tempot och sprintar  i 30 sek, när 30 sek har gått sänks tempot och det är kompisens tur. Utmana varandra med totalt 10 intervaller - svettigt, roligt och flåsigt!
  • Gruppträningschallenge! Vågar du lämna ditt öde i din kompis händer? Under 1 vecka så bestämmer din kompis vilka gruppträningsklasser ni ska gå på och du får inget veta förrän du får biljetten i din hand. Mentalt tufft, tufft för kroppen och riktigt roligt. Pssst - du kan ge igen veckan efter ;).

Som du märker så är det bara fantasin som sätter gränserna. Så vad väntar du på? Ring kompisen, boka in er första gemensamma träning och ni kommer att få ett grymt träningsår.

Skribent: Sofia Eklund, Lic. Personlig Tränare och Lic. Fystränare på Medley Arena Grosvad i Finspång

Sofia Eklund
Personlig tränare, instruktör och utbildare inom träning och hälsa