En Svensk Klassiker – känsloladdat, nervöst och helt fantastiskt
En Svensk klassiker för dig som också gillar utmaningar. Hundratusentals svenskar deltar varje år i olika motionslopp och antalet lopp ökar stadigt. Oavsett om du ska springa Vårruset för första gången eller delta i en Svensk Klassiker så är vi övertygade om att du klarar det - med vilja och motivation kommer du långt. Så här beskriver Linda Andersson sin resa från novis på skidor och cykel till att ha genomfört en Svensk Klassiker.
"Jag har alltid gillat att röra på mig, när jag var ung spelade jag mycket basket. När jag fick barn blev det mer vardagsmotion i form av promenader och senare träning på gym - men jag saknade utmaningar. Så när en kompis för två år sedan frågade om jag ville köra Vasaloppet med henne så tvekade jag inte, berättar Linda."
Att göra Vasaloppet utan att kunna åka skidor
Utan att ens kunna åka längdskidor så anmälde hon sig till Vasaloppet som bara låg fyra månader bort
"Jag hade aldrig åkt längdskidor förut. Jag måste ha varit lite galen, men jag såg det som en rolig utmaning där jag kunde få lära mig något nytt och dessutom träna ihop med min kompis. Det blev en trevlig social grej."
Inför Vasaloppet tränade Linda väldigt grenspecifikt. Det första var givetvis att lära sig att åka skidor. Det blev mycket skidåkning, stavgång och backträning på träningsschemat.
– Vasaloppet blev ett väldigt känslosamt lopp. Jag pendlade mellan eufori och känslan av att vara liten, ensam och uppgiven. Jag fick hålla fokus på en mil i taget och dricka blåbärssoppa där emellan. Men vilken känsla det var att ha klarat av det! Det är den största idrottsmässiga prestationen i mitt liv, säger Linda.
Drömmen om en Svensk Klassiker
Efter Vasaloppet föddes även drömmen om en Svensk Klassiker - Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.
"Jag fick nog lite blodad tand efter genomförandet av Vasaloppet. Det väckte krafter i mig som jag inte ens visste fanns. Eftersom jag älskar äventyr så ville jag fortsätta utmaningen och satsa på att utföra en Svensk Klassiker innan året var slut."
Vätternrundan - 30 mil på cykel
Nästa del i en Svensk klassiker var Vätternrundan. Linda började cykelträna genom spinning och helgutflykter på cykeln tillsammans med vänner.
"Vi tränade tillsammans hela våren vilket gav extra träningsglädje och motivation. Vi peppade varandra när det kändes motigt vilket också resulterade i en enorm gemenskap."
Linda berättar att den största utmaningen vara att komma förbi känslan av att inte kunna, oron att kanske inte klara av att cykla så långt.
"Jag fick lägga ner lite tid mentalt på att intala mig att allt går, att ingenting är omöjligt om man bara vågar försöka. Och det är ju sant. Utan mina vänner hade det nog varit svårare men tillsammans så blev det inte bara lättare utan också ett gemensamt minne för livet."
Vansbrosimmet gav mersmak
Bara någon månad efter Vätternrundan var det dags för Vansbrosimmet. Linda började simträna på Medley. Men till skillnad från skidåkning och cykling, tyckte hon att simningen kändes läskig.
"Vattnet i kanalen är mörkt och i den sista kilometern simmar man motströms. Även om loppet bara tar någon timme så krävdes det en stor ansträngning att klara av det, särskilt eftersom jag har stor respekt för vatten. Men det gick jättebra, och efteråt har jag fortsatt simträna och ser fram emot att testa på Swimrun i år!" Här kan du läsa mer om vårt engagemang kring Vansbrosimningen
Lidingöloppet gav löparglädje
Sist ut var Lidingöloppet, 30 kilometer terränglöpning med löpare och motionärer från hela världen.
– Efter Lidingöloppet fastnade jag verkligen för löpning. Under löpträningen var det så skönt att komma ut i skogen och springa i naturen. Bort från stadens brus, höga tempo och sociala medier. Så efter Lidingöloppet har jag fortsatt att ta mig ut i skogen för att springa ett par gånger i veckan. Det ger en härlig endorfinboost, säger Linda.
En Svensk Klassiker - så folkligt det kan bli
Vi är nog många som drömt om att göra en Svensk Klassiker, men av olika anledningar inte vågat oss på det. Kanske nöjt oss med en av grenarna, eller max två. Vilka är dina tips för att våga?
"Att göra en svensk klassiker var en helt otrolig upplevelse. Känsloladdat, nervöst men otroligt roligt och fullt av gemenskap. Dessa lopp har en härligt folklig känsla, där vanliga motionärer i olika åldrar och med olika träningsbakgrund deltar, säger Linda."
Hoppas att du fått inspiration till att själv våga göra en Svensk Klassiker!