Effektiv och rolig cykelträning

Vill du effektivisera din träning, förbättra din kondition och få maximal förbränning? Då ska du prova cykelträning på gym.

Att låta svetten flöda och hjärtat pumpa gör att endorfinerna i kroppen hoppar högt av glädje. Den kanske enklaste träningsformen för att få kroppen att verkligen ge allt är cykelträning och då framförallt cykelträning på gym.

Cykel är skonsamt och passar de flesta

Cykel är en träningsform som passar de allra flesta; det är skonsamt, enkelt och kräver inga förkunskaper. Du jobbar efter dina förutsättningar och blir peppad på vägen av en utbildad cykelinstruktör. Effektiv cykelträning är ofta uppbyggd som intervaller, det betyder att du arbetar i serier där hård belastning varvas med aktiv vila. Intervaller är kanon för att förbättra formen och ofta rycks man med i tempot och tar i lite extra utan att tänka på det. 

Hur mycket ska jag ta i när jag cyklar?

När du cyklar ska du jobba på en sådan belastning under intervallerna att du blir så pass andfådd att du bara kan säga några korta ord till grannen. Det vill säga cirka 80-90% av din maxpuls. Maxpulsen är medfödd och varierar men ett riktmärke för att räkna ut din maxpuls är att ta 220 minus din ålder, det vill säga, om du är 40 år så är din maxpuls cirka 180. När du går på ett cykelpass på gym kan du välja att ha en pulsmätare på dig så att du kan följa på en skärm hur din puls varierar under passet. Det kan vara ett rba riktmärke för att se om du ligger på rätt nivå under passet.

Cykel är bra för konditionen

Cykelträning är inte bara bra för konditionen och din förbränning, den ger dig också starka välformade ben och rumpa. Rumpmuskeln eller som den heter på latin, Gluteus maximus, är kroppens största muskel. Du aktiverar även din core-muskulatur som hjälper till med din hållning och avlastar ryggen.

Cykel för träning finns i många utföranden, det går att cykla själv på gymmet eller att gå ett cykelträningspass i gruppträningssalen. De cyklar som finns på gymmet går enkelt att ställa in efter din längd så du sitter bekvämt och säkert. Fråga din instruktör om hjälp om du känner dig osäker.

Prova cykelträning

Så våga prova cykelträning på gym och låt kroppen verkligen få jobba. För det finns inget bättre än att gå från ett träningspass totalt slut efter att ha gett allt. Så varför inte passa på att prova effektiv cykelträning nästa gång du är på gymmet? Kika gärna in våra gruppträningspass här