Effektiv benträning hemma

Få starka och snygga ben genom att regelbundet träna benmusklerna hemma. Vi listar de bästa övningarna för dina ben som du enkelt kan göra för att få ett snabbt och effektivt resultat.

Benen är uppbyggda av flera stora muskelgrupper. Genom att träna benen gör du därmed också av med mycket energi. För att få en bra balans i kroppen är det givetvis viktigt att träna alla benmusklerna. Och gillar du till konditionsträning så finns det många fördelar med en stark benmuskulatur.

Som med all träning så handlar det också om att förebygga och undvika skador. Till exempel om du ska lyfta och flytta på tunga saker, så är det viktigt att du böjer på knäna snarare än ryggen. Och för att orka det behöver du just starka ben.

Benövningar copy by@ExorLive


1. Djup knäböj med raka armar
Stå upprest med en höftbredds avstånd mellan fötterna. Stången ska hållas med raka armar över huvudet. Fötterna ska peka rakt fram eller var ca 5-10 grader utåtvända. Knäna ska peka i samma riktning som tårna under hela övningen. Gör en knäböj till ca 90 grader. Se till så att armarna hålls raka, ha blicken framåt och ha en öppen brösthållning under hela övningen.

Ryggens och armarnas linje ska inte kryssa motsvarande linje i vaden och underbenet under övningen.


2. Utfall fram med vikt över huvudet
Stå med samlade ben och raka armar med en viktskiva över huvudet. Lyft det ena benet och ta ett steg framåt. När benet träffar golvet bromsar du rörelsen så kroppen kommer i en djup position. Tryck ifrån och gå vidare i ett nytt steg. Knäkontroll och neutral rygg är viktigt genom hela övningen. Armarna ska vara raka genom hela övningen.


3. Hopp framåt
Stå med armarna längs sidan. Böj i knäna, svinga armarna lätt bakåt och hoppa framåt med samlade ben. Försök att landa mjukt.

Lycka till med benträningen!