”Det är härligt att se dem ha roligt och utvecklas”

Yvonne Åström har alltid älskat att simma och i vattnet har hon funnit ett gemensamt intresse med sina barnbarn. Besöken till simhallen har inte bara varit roliga och gett dem kvalitetstid tillsammans, det har också gjort barnen till bättre simmare. – De har varit med i simhallen ända sen de var små och har idag en vattenvana som är helt otrolig.

Vatten har alltid spelat en naturlig roll i Yvonne Åströms liv. Vid sju års ålder gick hon med i simklubben Neptun och fortsatte sedan med simningen under hela uppväxten. Yvonne har dessutom ägnat sig en hel del åt segling genom livet, och har alltid bott nära vattnet under både somrar och vintrar. För henne var det därför oundvikligt att hennes kärlek till vatten skulle smitta av sig på barnbarnen.
– Ungarna har varit med under hela sin uppväxt och simmat med mig. Inte bara för att det är bra att lära sig simma, utan för att vi alla tyckt att det är så roligt, säger Yvonne.

Funnit ett gemensamt intresse

Yvonne är 73 år och arbetade innan pensionen som pedagog. Sedan många år tillbaka tränar och simmar hon på Medley Järfällabadet. På måndagar och onsdagar är det core-träning och gymnastik som gäller och på fredagar går hon på vattenträning. Hinner hon så simmar hon dessutom några längder och då händer det att barnbarnen följer med.
– Barnen har alltid varit ivriga att lära sig, och mycket smittar nog av sig från det som de ser omkring sig. Den yngsta, Tiffany, har exempelvis bestämt för att lära sig fjärilsim nu för att hon sett det på tv, säger Yvonne.

Bada tillsammans är kul för allihop

Det hela började med en önskan hos både Yvonne och hennes barn om att barnbarnen skulle bli goda simmare. Simhallsbesöken med farmor blev en möjlighet för dem att öva på det de lärt sig i simskolan. Genom att hoppa, dyka, leka och simma som barn gör, utvecklade de en vattenvana som var en fröjd för Yvonne att se.
– Vattenvana är oerhört viktigt att både ha och upprätthålla. Det är ju en livförsäkring, som dessutom inte är särskilt tung att bära, skrattar Yvonne.

Idag är barnbarnen Tiffany 11 år och Melanie 13 år, och besöken duggar inte lika tätt som när de var yngre. Men då och då går de dit för att simma tillsammans alla tre.
– Det härligaste är nog att simningen innebär en speciell frihet, från båda håll. Barnen har varit målmedvetna och velat lära sig, och med tiden förstått att de inte behöver vara rädda för vattnet och att de klarar det själva. Det är såklart väldigt skönt för dem, men även för mig som får se dem ha roligt och utvecklas, säger Yvonne.