Få mer energi - välj dans!

Dans är ett roligt sätt att träna på! Medleys danspass har ryktet att vara så medryckande att man inte ens tänker på att man tränar när man dansar. Dessutom tycker medlemmarna att danspassen borde vara längre. Helena Grönfelt, gruppträningsansvarig på Medley, leder Dansmix-passen och älskar det.

Vilka är fördelarna med att dansträna?

 – Det bästa med dans är att man blir så glad av det. Det blir lätt att träna när man har roligt tillsammans i en grupp. Man tänker inte ens så mycket på att man faktiskt tränar, säger Helena.

 Trots att tankar på träning kommer i skymundan av dansglädjen är dans ett väldigt effektivt sätt att träna kroppen på.

– Det brukar vara svettiga 30 minuter när vi är klara! Eftersom vi skapar stora dynamiska rörelser och aktiverar hela kroppen i dansen, har vi under danspasset tränat kroppen på ett effektivt sätt, främst konditionen men också uthållig styrka i benen, berättar Helena.

När man dansar får kroppen aktivera sin rörlighet där ryggen, midjan och core-stabiliteten får jobba. Dessutom får man upp pulsen, aktiverar endorfiner och gör att man blir pigg och får mer energi.

Vilka danspass finns på Medley?

På Medley finns det två slags grupp-pass för dans: Dansmix och Zumba. I Dansmix-gruppen får medlemmarna under 30 minuter dansa till en blandning av olika musik- och dansstilar med en smittande festkänsla där alla kan hänga med och ta del av dansglädjen. Zumba-passen bjuder på heta latinska rytmer.

 Helena leder dansmix-gruppen där hon väljer musik och lägger upp en dansrutin som ska kännas lätt så att alla kan vara med och hänga med i alla rörelser utan att det känns för svårt. Musiken brukar vara moderna låtar men det händer även att det dyker upp några klassiker från tidigare årtionden.

– Personligen gillar jag retro 90-talsmusik som ger en känsla av lite old school street-musik.

– Dansglädje för mig är kopplat till musiken. Rätt val av musik skapar den där dansglädjen och kontakten mellan medlemmarna. När man ser hur det gnistrar till i gruppen under en härlig låt skapar det en underbar känsla och glädjen smittar av sig i hela rummet, säger Helena.

Helena Grönfelt