Bli en modig medmänniska


Tänk dig att du befinner dig i en situation där en närstående, en granne eller en förbipasserande på stan råkar ut för ett hjärtstopp – vad gör du? Är du förberedd så kan och vågar du ge hjärt- och lungräddning, något som kan rädda livet på en medmänniska. Hos Medley finns utbildade HLR-instruktörer som håller utbildningar för alla som vill skaffa sig ovärderlig livskunskap.

Lisa Sandberg jobbar som badvärd vid Medley Vilundabadet i Upplands Väsby. Hon är också instruktör för Medleys utbildningar inom vuxen- och barn-HLR samt första hjälpen. Vi tog ett snack med Lisa för att reda ut varför HLR är så viktigt och varför du bör kunna det.

– HLR står för hjärt- och lungräddning, och är något alla bör kunna då ett hjärtstopp ofta kommer plötsligt. De flesta som drabbas är äldre och är sjuka, men även unga personer utan tidigare sjukdom kan drabbas av hjärtstopp. Och det är viktigt att agera snabbt, för varje minut som går utan livsuppehållande aktiviteter minskar chansen att den drabbade överlever med tio procent, säger Lisa.

Vilka bör gå en HLR-utbildning?

– Oj, alla. Verkligen alla! Företag, skolor, föreningar och privatpersoner. Alla bör och kan lära sig. Kurserna är enkla att ta till sig och ger så mycket tillbaka. På utbildningen går vi också igenom hur man hanterar en hjärtstartare, ges en strömstöt inom tre–fem minuter efter hjärtstopp ökar chansen till överlevnad hos den drabbade med upp emot 50–70 procent, säger Lisa.

En viktig sak är att veta vad skillnaden är mellan vuxen- och barn-HLR.

– Ett barns organ är både mindre i storlek och dessutom inte färdigutvecklade, därför behöver man bland annat anpassa inblås och kompressioner. Barn har mindre syre kvar i kroppen än en vuxen vid ett hjärtstopp, därför blir inblåsningarna extra viktiga, säger Lisa.

Kunskap som räddar liv

En vanlig fråga Lisa får från föräldrar är vad man gör om ens barn sätter något i halsen. I Medleys kurser utbildas du i vad du ska göra om barn eller vuxna får luftvägsstopp, något som kan leda till hjärtstopp.

Du vet aldrig när du kan behöva dina kunskaper inom hjärt- och lungräddning. Men kunskap är också en färskvara. Praktiserar man den inte glöms den bort. Lisa rekommenderar att man går kursen minst en gång per år, gärna oftare. För att underhålla kunskaperna däremellan kan man kolla in instruktionsvideor på nätet.

– Jag brukar fråga mina kursdeltagare vad de saknar för att våga ingripa när ett nödläge inträffar och de allra flesta svarar ”kunskap”. Kunskap gör att man vågar hjälpa till. Man ångrar sig aldrig efteråt, precis som med träning, avslutar Lisa.

Läs mer och boka våra HLR-utbildningar här.

Lisa Sandberg
Lisa Sandberg
Badvärd och instruktör