Barn och löparlopp

Den 3 juni går Stockholm Mini Marathon av stapeln, en löparfest för barn upp till 13 år. Lopp är ett spännande sätt för barn att introduceras till motion och rörelse. Men glöm inte det viktigaste: det måste vara roligt och på varje barns villkor.

– Det är bra att göra saker tillsammans med sina barn som är gynnsamma för hälsan och roliga. Hitta glädjen i att röra på sig. Att springa ett lopp kan vara just det, säger Saara Karhunen som är PT på Medley Vattenpalatset Kaskad och själv mamma till två barn.

Hitta rätt nivå

Hur förbereder man sig själv och sitt barn inför loppet? Det absolut viktigaste är att det ska läggas på barnets nivå och inte styras av föräldrarnas ambitioner och krav.

– Det gäller egentligen all form av idrott och träning. Den ska utgå från vad barnet tycker om och vill göra. Hur mycket ni förbereder er inför loppet bestäms av barnets egen kravbild och ålder, säger Saara.

Äldre och vana barn

Är barnet lite äldre och gärna vill prestera på loppet kan ni absolut träna inför det. Att löpträna är inte farligt för barn så länge det görs utifrån barnets förmåga. Dels kan man testa att springa tävlingssträckan, dels kan man göra ett litet träningsupplägg med styrkeövningar och intervaller.

– Träna tillsammans med dina barn, det gör jag ofta. Återigen så måste det vara på barnets villkor, jag går inte in stenhårt för min egen träning när jag tränar med barnen. Vi brukar vara ute i skogen, man kan göra lite parövningar och även använda dem som belastning. Man slår många flugor i en smäll då, man umgås, får motion och sätter en bra grund för barnen. Träning och rörelse blir en del av vardagen, säger Saara.

Första gången och yngre barn

Är barnet yngre och det är första loppet så behöver ni inte förbereda er fysiskt, gå bara dit och ha roligt. För vissa barn kan det vara skönt att förbereda sig lite mentalt. Lopp som minimaran är en folkfest, med maskotar, försäljningsstånd, musik och mycket människor. Något som är väldigt spännande, men som också kan kännas lite överväldigande.

– Under själva loppet kan det bli lite trångt. Är ens barn lite oroligt så kan man prata om det innan, inte så att man skrämmer upp barnet men så att hen är förberedd och vet att det bara är på skoj. Det önskar jag att jag hade gjort med min egen dotter inför att hon skulle springa sitt första lopp. Ett annat sätt att förbereda barnet är att åka till platsen dit loppet ska gå och titta lite. Så kan barnet bekanta sig med platsen innan, säger Saara.

Gör det tillsammans

Att låta barnet vara delaktigt i förberedelserna tycker Saara är klokt.
– Ofta får du hem information och kartor innan, sätt dig och titta på dem tillsammans med ditt barn. Låt hen vara delaktig och gör det till något gemensamt och spännande, säger Saara.

Medley och Stockholm Mini Marathon

Medley är partner till Stockholm Mini Marathon eller Minimaran som det också kallas. Bland annat kommer flodhästen Flodis finnas på plats och heja på barnen.

Under Minimaran är barnen uppdelade i olika startgrupper beroende på ålder. De som är 5-8 år springer 1170 meter och de som är 9-13 år springer 2310 meter. Föräldrar får gärna springa med sina barn som är 5-6 år och i den gruppen tas ingen tid. För de allra yngsta under 5 år hålls Minsta maran, ett lopp på 250 meter som har starter löpande under dagen.

Här kan ni läsa mer och anmäla er till Stockholm Mini Marathon.

Linda Himsel
Fotograf