Balansera träningsmålen för ett bättre liv

Måste man följa ett strikt kostschema för att träningen ska föra med sig alla de fördelar man vill få ut av den? Nej, inte nödvändigtvis, menar dietisten och personliga tränaren Katja Koivisto på Medley Växjö simhall. En god hälsa handlar inte om att sluta med allt som inte är nyttigt. Allt handlar om att hitta en bra balans mellan hälsa och njutning för att må bra i både kropp och själ.

Katja Koivisto är utbildad dietist och personlig tränare och arbetar på Växjö simhall. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa människor som vill ha hjälp med kost och träning. Och alla har olika drivkrafter och mål. Allt ifrån att ”tappa några kilo på vågen”, ”hitta bra träningsrutiner” eller de som vill utveckla sin träning och ta den till en ny nivå.

Katjas devis handlar om att träning och hälsa ska vara förknippat med glädje. Lite träning är bättre än ingen alls, och samma tankesätt gäller när det kommer till vad du stoppar i dig.

– Träningsglädje är ett bra ord. Träningsglädje är en viktig faktor som ökar sannolikheten att man fortsätter. När jag pratat en stund med mina klienter visar det sig ofta att man inte har strukturerat upp sin träning, det finns ingen riktning på det man gör. Då är mitt jobb att stötta och styra upp, säger Katja.

Dags att tänka på Beach 2018! Den klassiska sägningen som levereras framåt vårkanten, ibland på skämt ibland på allvar. Ofta är den förknippad med en större livsstilsförändring och snabba resultat som mål. Av vissa ses den som ett uttryck för en osund syn på kropp och träning, men kanske finns det skäl att omvärdera.

– Det är inte ovanligt med ett beachmål, om kunden kommer till mig och har det målet så jobbar vi utefter det. Bara målen är rimliga är det inte fel att söka snabba resultat. Ofta leder ett kortsiktigt mål som ”Beach 2018” till ett långsiktigt engagemang. Får du snabba resultat blir du peppad att fortsätta med träningen även efter sommaren, säger Katja.

Hälsa är ett ord som många förknippar med ett sunt och hållbart leverne, något som ofta handlar om vad man stoppar i sig. Katja får ofta frågan – vad är nyttigt att äta? Hennes svar blir alltid detsamma.

– Du måste se till helheten, varför är du här och vad är ditt mål? Jag fokuserar på de viktiga bitarna som vi kommer fram till tillsammans, kunden och jag. Försök hitta balansen mellan att må bra, njuta och leva hållbart. För mig är hälsa något som både kropp och själ mår bra av. Hälsa kan för någon vara att njuta av en semla och må bra. Det handlar om att hitta en medelväg till vad som passar dig som person, avslutar Katja.

Katja Koivisto
Katja Koivisto
Dietist och personlig tränare