”Babysimmet är veckans höjdpunkt”

Paddlande små fötter och skvättande bebishänder är inte bara gulligt, det är också ett bra sätt att ge ditt barn ett tryggt och säkert förhållningssätt till vatten. För Peter, Marion och Ylva är badhusbesöket veckans höjdpunkt, en möjlighet för hela familjen att umgås och ha roligt tillsammans.

När vi träffar Peter och Marion är vårstädningen i full gång i trädgården i Finspång. De tar en paus i grejandet för att berätta om när de gick i babysim med Ylva, deras nu ettåriga dotter. Ylva är deras första barn ihop, men Peter har två vuxna barn sedan tidigare. Marion är en 43 årig sjuksköterska och Peter är 53 år och jobbar som ingenjör. Efter att båda varit föräldralediga tillsammans en period har nu Peter börjar jobba igen.
– Det har varit väldigt lyxigt att vara båda två hemma. Det är superkul att vara förälder igen, man uppskattar verkligen den tiden vi har tillsammans här och nu. Babysimmet har varit veckans höjdpunkt, det är en aktivitet vi alla har roligt av och kan göra som familj, säger Peter och får medhåll av Marion.
– Babysimmet är nog det roligaste vi gjort ihop med Ylva! Och man märker hur hon och de andra barnen skiner upp när man kommer dit.

Rent praktiskt på plats

Det var i september förra året som de blev tipsade om babysim av en annan förälder på BVC. Det var inget som Marion eller Peter tänkt på innan, men som de tyckte lät spännande.
– I början var det lite nervöst när man kom till badhuset i Finspång. Hur skulle det funka med allt det praktiska? Men det var verkligen inga problem, alla föräldrar hjälptes år och det finns liggunderlag och allt sånt på badhuset, säger Marion.
Det enda man behöver tänkta på är att ha ett par badbyxor för bebisar. I övrigt är det precis som ett vanligt badhusbesök.

Det händer att bebisarna är lite oroliga och nervösa i början, och precis som för många andra så tog det en liten stund för Ylva att vänja sig vid vattnet.
– Hon är försiktig med sånt som är nytt, men nu tycker hon det är hur roligt som helst och plaskar, dyker och skrattar, säger Marion.
– Ja, man får ha tålamod. En annan pappa i gruppen var väldigt orolig för att hans barn var missnöjt, men till slut så släppte det även för dem. Och barnen behöver aldrig göra något de inte vill, det är inget tvång eller prestationskrav, bara lek och skoj, säger Peter.

Vattenvana och säkerhet

Att få barnen att vänja sig vid vatten är en av de saker man vill uppnå med babysimmet. Man övar på vattenvana, säkerhet och har samtidigt roligt tillsammans. Detta lägger en bra grund för att barnen ska vara trygga och säkra när det badar och simmar.
– Allt bygger på vattenlek. Vi brukar börja med en sångstund tillsammans i en ring och sen göra lite enkla övningar. Man håller på i 30 minuter och efter det är Ylva helt slut, säger Peter.

För familjen blev babysimmet en mycket positiv överraskning och en uppskattad aktivitet. När det tog slut så har Marion, Peter och Ylva därför fortsatt med minisim som är för barn över ett år. De veckor som det inte är någon schemalagd simning brukar de gå själva till badhuset.
–  Då går vi till den varma bassängen och gör övningarna själva, eller bara leker och busar, säger Peter.
–  När man går själv så saknar man de andra, man får en gemenskap i gruppen. Efter minisimmet brukar vi fika tillsammans, vi pratar och umgås och lär känna varandra. Grupperna är inte så stora så det finns goda möjligheter att lära känna varandra. Och vår ledare Mathilda har varit så bra, säger Marion.

Glädje och bus för barnen

Från att vara en avvaktande liten tjej är det nu bara glädje och bus med Ylva i vattnet. När vi frågar om det är något speciellt tillfälle de minns så svarar Marion:
– När hon dök mellan oss. Det är sånt man läser om men inte tror ska hända. Det var riktigt häftigt.
–  Ja, nu när hon vant sig så mycket att hon förstår att hon kan dyka och hur lätt det är, fortsätter Peter.
– Hon skrattar så mycket! Hon kan göra så mycket med stöd från oss så hon tror säkert att hon kan simma själv, avslutar Marion med ett skratt.

Läs här för mer info om babysim och minisim, för priser och bokning. Vi släpper nya kurstider under juni månad.