Augustiutmaning | Balans

Vem är balansträning till för? Du kanske tänker att balansträning enbart är till för äldre och för att förebygga fallolyckor men sanningen är att det även är en stor del av en elitidrottares vardag. Att träna sin balans kan, förutom att förebygga olyckor, även öka din prestation samt förebygga skador.

Vi tänker sällan på hur mycket vi dagligen balanserar och till hur stor del vi är beroende av att balanssinnet fungerar. Med åldern är det naturligt att balansen försämras men med enkla medel kan vi öva upp och behålla mer av vårt balanssinne. Balans är en färskvara som måste underhållas. Man kan tyvärr inte leva på gamla meriter. Precis som vi tränar kroppen och hjärnan är det viktigt att balansen får sin beskärda del av utmaningar. Ofta är det vardagliga saker vi redan gör som med enkla medel kan förvandlas till ett gympapass.

Upplägg för månaden
Övningarna som är listade nedan ska helst göras varje dag. Iallafall under denna månad:) Personligen är morgonövningen något som jag anser är tillräckligt roligt för att bli en “för evig vana”. Antal repetitioner bestämmer du själv men ju mer balans du hittar desto mer kan du utmana dig själv i antal.

Morgon – borsta tänderna på ett ben
Efter halva tiden byter du ben. Om du har en eltandborste skapar vibrationerna ytterligare träning eftersom det påverkar balansorganet som sitter nära käken och hjärnan måste jobba lite extra för att bibehålla balansen.

Lunch - tåhävningar
Börja med 10 stycken och öka sedan allteftersom du blir starkare. Stå rakt med armarna längs sidorna eller om du vill, ta stöd med något. Lyft upp på tå och långsamt ned med hälarna, upprepa. Du kan även stå i en trappa för att komma djupare. 

Eftermiddag – uppresning från stol
Sätt dig på en på en stol och res dig långsamt från sittande till stående. Undvik, i den mån det går, att ta hjälp av armarna. Upprepa 10 gånger.

Läggdags - klockan
Denna övning gå ut på att du lägger tyngden på ett ben och har det andra benet fritt i luften. Det fria benet “duttar” du med tån i olika klockslag. Börja rakt fram, dvs klockan 12 och sen återgår du till startposition. Sedan upprepar du till klockan 14 och vidare mot 16, 18, 20 och sen tillbaka till 12 och byter ben. 
Tåtouch

Tåtouch

Om du vill få in mer balansträning i vardagen kan du istället för att sitta välja en ståplats på bussen eller tunnelbanan. Och om du tränar på gym kan du värma upp med någon minut på en balansplatta och utmana dig själv genom att böja och sträcka på benen.

Nästa nivå? Gör ovanstående övningar genom att blunda men se till att du har något att ta tag i om du börjar svaja.

Lycka till!