”Att träna i PT-grupp är det bästa jag gjort”

Annelie Olsson hade aldrig tränat regelbundet och hatade gympan i skolan. Idag är hon den som tjatar på kollegor och vänner att de måste följa med och träna. Med PT-gruppträning hittade hon vanan, hälsan och lusten att motionera.

– Jag brukar säga att det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag mår så bra av det. När jag såg skylten på gymmet om PT-gruppträning tänkte jag att det kanske är det jag behöver för att komma in i träningen, för att tycka att det är roligt. Och det var det verkligen, säger Annelie.

Annelie Olsson är 49 år och bor i Finspång tillsammans med sin familj. När vi pratar med henne är det nästan två år sedan hon gick en PT-gruppträningskurs på Medley Arena Grosvad i Finspång. Idag tränar hon fyra till sex gånger i veckan. Blir hon sjuk och missar en veckas träning så innebär inte det att hon kommer ur rutinen.

– Om jag dippar i träningen så är det som att vår personliga tränare Sofia sitter som en liten djävul på min axel, säger Annelie och skrattar. 

Fokus på kost och motion

Medleys gruppträningar med PT har olika inriktningar. Annelies grupp hade fokus på kost och träning och var till för de som ville komma igång. En gång i veckan träffades sex medlemmar för att lära sig om kost och motion och testa olika former av träning. Eftersom gruppen var liten kunde de ta hjälp av varandra i övningar och peppa, samtidigt som den personliga tränaren kunde ge varje deltagare uppmärksamhet och stöd.

– Jag ville gå ner i vikt, vilket jag gjorde även om jag gått upp lite igen. Men framförallt så har jag regelbundenheten kvar. Träning är inte alltid det roligaste jag vet, men jag mår så bra av det! Jag sover mycket bättre. Min kropp gör ofta ont men med träningen blir det mycket bättre. Mina kollegor är snart trötta på mig för jag tjatar alltid på dem att de ska hänga med och träna, säger Annelie. 

Lust, kunskap och en stor portion mod

Att träna med PT gav henne lusten och rutinen, men också kunskap, verktyg och mod.

–  Idag vågar jag testa nya pass. Det spelar ingen roll om jag är sämst eller inte kan, jag gör det bästa jag kan. Det hade jag inte vågat innan. Tack vare PT-träningen vet jag också hur jag kan göra om vissa övningar om de är för svåra. Sen är alla gruppassledare helt suveräna på att visa alternativa övningar. Och det är så skönt, om jag till exempel springer på stället för att mina fötter gör ont så är det ingen som ifrågasätter mig. Man kan vara med, på sin egen nivå.

Att hinna med träningen

För många är det tufft att hinna få in träningen i vardagslivet, något Annelie känner igen sig i. I början var det inte helt lätt och familjen hade ibland svårt att förstå varför hon skulle åka iväg och träna idag igen. Men de ställde upp och hjälptes åt, och idag har de fått ett nytt gemensamt intresse.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna lösgöra så mycket tid för mig själv, men det kunde jag. Det är klart jag fick dåligt samvete ibland, men idag tränar två av mina tre barn, och även min man ibland, så det har gett ringar på vattnet. Ofta kan vi åka dit tillsammans även om vi inte tränar ihop, säger Annelie. 

Tips till de som vill hitta glöden

Det märks att Annelie verkligen hittat rätt med sin träning, för hälsan och välmåendets skull. Istället för att tänka på alla andra så fokuserar hon på hur hennes egen kropp gör framsteg, och hon blir sporrad av det. Att gå PT-gruppträning rekommenderar hon till alla, men kanske framförallt dem som liksom hon behöver hjälp att komma igång.

– Det är perfekt för dem som vill hitta den där glöden. För mig var det väl investerade pengar för min kropp och själ. 

Här kan du läsa mer om att träna med personlig tränare, bland annat i grupp. Vill du starta en egen grupp, kontakta din anläggning.

 

Åke Nyqvist
Fotograf