Att kunna simma är livsviktigt

Att lära sig att simma är livsviktigt. Precis som att lära sig trafikvett eller att faktiskt äta och dricka för att överleva. Det kanske låter självklart, och för många av oss är det det. Men långt ifrån alla i Sverige kan faktiskt simma. Och tyvärr är det så att drunkningstillbuden och drunkningsolyckorna i Sverige ökar. Hur kan vi då bidra till att öka simkunnigheten? Vems ansvar är det att lära våra barn att simma? Och vad säger statistiken egentligen?

Vi har alla en relation till vatten, men hur och när vi kommer i kontakt med vatten för första gången skiljer sig mer än man kan tro. Några badar och simmar redan som bebisar, några kommer i kontakt med vatten, på till exempel ett badhus, för första gången i vuxen ålder.

Simundervisning i skolorna

Simkunnighet är ett av Svenska Simförbundets prioriterade områden och man arbetar hårt för att alla ska ges möjlighet att lära sig simma. Huvudansvaret ligger idag hos kommunerna, men ofta är det varje enskild skola som själva prioriterar hur mycket simundervisning som erbjuds. Simundervisningen ligger under ämnet idrott och hälsa vilket i enlighet med Skolverket innebär att ”skolan och läraren ansvarar för att undervisa i simning, badvett och säkerhet. Simundervisning ingår i det centrala innehållet i kursplanen för idrott och hälsa i årskurs 3, 6 och 9.”

Att simundervisning är en del i läroplanen är fantastiskt och ger barnen en stabilare grund att stå på. Och även om vetskapen om att fler barn lär sig simma inte minskar vikten av ett bra säkerhetsarbete på badhusen eller att föräldrar tar ansvar för sina barn och håller dem inom syn- och räckhåll så är det ett viktigt steg i rätt riktning för att minska antalet tillbud.

Inspirera till att simma mer

Hos oss på Medley är vattenvana och simkunnighet givetvis en högt prioriterad fråga och utöver att erbjuda möjligheter att lära sig simma; allt från babysim, simskolor, privatlektioner till crawl och open waterkurser så vill vi även uppmärksamma just vikten av att faktiskt kunna simma.

  • Ett sätt för oss att göra detta är genom att vara huvudsponsor till evenemanget Bästa tvåan, trean, fyran. Det är en simtävling för elever i 2:an, 3:an och 4:an som syftar till att inspirera elever och skolor att simma mer och är ett perfekt delmål på vägen mot att bli simkunnig. Vi har varit sponsor sedan 2016 men evenemanget har genomförts varje år sedan 2008, berättar Bitte Forsman, simskoleansvarig på Medley.

Tävlingen genomförs runtom hela Sverige på våren varje år, i år med nästan 500 tävlande lag och totalt närmare 2 000 simmande barn.

Att lära sig simma i vuxen ålder

Men simkunnighet är givetvis inte bara för barn. Idag finns det många vuxna som inte kan simma. Och tyvärr finns det ibland något lite skamligt över att inte kunna, att aldrig ha fått möjlighet att lära sig det. 

  • Vi vet att många i vuxen ålder tycker att det är jobbigt att inte kunna simma och att man helst inte vill visa att man inte kan. Därför genomför vi oftast våra vuxenkurser på kvällar i samband med eller efter stängning. Ingen ska behöva skämmas över att man inte kan, men man kanske inte heller vill skylta med det. Därför tycker vi att det är en bra lösning att hålla kurserna just efter stängning, säger Bitte.

135 personer drunknade 2018

Oavsett din relation till vatten, om det är på badhuset, när du fiskar eller är ute och ror, badar i havet eller kanske åker skridskor eller skidor på en sjö så är det avgörande att du kan simma (och givetvis att du har rätt utrustning med dig eller på dig; flytväst, isdubbar och annat är så klart lika viktigt som att kunna simma). Nollvisionen vill vi givetvis alla nå. Det innebär att varje enskild individ måste ta sitt ansvar gällande simkunnighet och rätt utrustning men även genom att utbilda sig inom hjärt- och lungräddning. På så sätt ger vi både oss själva och alla runt omkring oss bästa möjliga förutsättningar att hantera plötsliga och oväntade situationer när vi är i eller nära vatten. Som företag har vi ett ansvar att, utöver hög säkerhet och välutbildad personal i våra anläggningar, erbjuda undervisning som ökar möjligheterna att nå nollvisionen, som simskola för alla och HLR.

Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet drunknade 135 personer 2018. Och när sommaren närmar sig ökar drunkningsolyckorna och drunkningstillbuden i Sverige. Det kan vi tillsammans hjälpas åt att minska genom att uppmärksamma simkunnighetsfrågor och påminna oss själva och andra om att simkunnighet är en färskvara. 

Testa simkunnigheten varje år

Så påminn din familj, dina vänner och badgäster att testa sin simkunnighet varje år genom att ta till exempel simmärket Vattenprovet, som motsvarar simkunnighetsdefinitionen, "Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg." (källa: Svensk Simidrott)

Tillsammans kan vi göra skillnad!
/Tomas