Att komma ur vinterdeppen

Tre tips för att behålla energin och hålla humöret uppe även när vintermörkret äter upp oss.

Det här kanske inte gäller dig, du kanske älskar vinter, kyla, mörker och snö. Och visst jag gillar faktiskt vinter och snö, att åka skidor, såväl utför som längd. För att inte tala om långfärdsskridskor på blanka fjällsjöar. Men ändå...November och december är så tunga månader för mig. Jag är trött, lite nere och allt känns tungt. Det är också svårt att hålla i det som jag faktiskt tycker är kul, som till exempel att träna och träffa vänner. Jag vill helst bara krypa ner under en filt i soffan, äta lussebullar och kolla på Netflix. Känner du igen dig? Även om just du inte gör det så kanske du har en vän, familjemedlem eller kollega som du känner igen i ”symptomen”?

Vad ska man då göra för att komma ur den här dippen tills det vänder igen... (förhoppningsvis den 21 december när det börjar bli ljusare igen och inte minst då det blir lite julledigt)

Tips nummer ett

Mitt första tips är att se till att boka in dig på grejer, även om det känns tungt. Är det inbokat i kalendern så är det lättare att det blir av, oavsett om det är ett träningspass, en spanskakurs eller en lunch med en kompis. 

Tips nummer två

Mitt andra tips är att se dina träningspass och lunchdater som lika viktiga som arbetsuppgifter och kundmöten. För det är de faktiskt. Att vi mår bra av att umgås med vänner, pyssla med hobbies och att röra på oss finns det otaliga studier och forskningsrön kring. Och när vi börjar tumma på det som vi mår bra av så blir det ibland en nedförsbacke som blir svårare och svårare att ta sig ur. 

Tips nummer tre

Mitt tredje tips är att nyttja dagsljuset. Jag vet, det kan vara svårt när det är mörkt när du åker till jobbet och mörkt när du åker hem. Men kanske det går att ta en 15-minuters promenad på lunchen eller istället för 3-fikat? Äter du lunch ute eller köper en lunchlåda - ta en omväg till restaurangen och få lite ljus och frisk luft. Eller bjud in till ett gåmöte. Det finns faktiskt massor med saker som går att lösa under en promenad utomhus. 

Så låt oss nu försöka hitta tillbaka till och behålla peppen. Jag vet att jag ska göra ett seriöst försök iallafall. 

Glad vinter på dig och mig! 

/Helena 

Tydligen har detta varit mörkaste november på 20 år, så inte konstigt att vi, eller ja, iallfall jag, blir påverkade.