Återhämtning efter träning

Sömn, mat och vila är alla viktiga för att kroppen ska kunna återhämta sig efter träningen. Oavsett vilken nivå du tränar på är återhämtningen lika viktig och det behöver varken vara svårt eller avancerat. Saara Karhunen, PT på Medley Vattenpalatset Kaskad i Tingsryd, tipsar om hur du bäst tar hand om din nytränade kropp.

Sömn

Sömn är viktigt för att kroppen ska kunna läka och bygga upp sig. Allra bäst är att få god nattsömn.
– Om man till exempel är småbarnsförälder är det inte helt lätt, så får man in en tupplur är det också bra, säger Saara Karhunen, PT på Medley Kaskad vattenpalats i Tingsryd.

Tänk på att ge dig själv goda förutsättningar: lägg dig i tid och surfa inte på mobilen precis innan du lägger dig utan ge hjärnan möjlighet att varva ner.

Mat och dryck

Drick lite extra vatten de dagar du tränar för att kompensera för det du svettas. Annars är regeln ”drick när du är törstig” bra. Efter träningen är det bra att snart få i sig lite energi, till exempel en frukt eller en näve nötter.
Långsiktigt är näringsrik och allsidig kost är viktigt.
– Många kvinnor äter för lite, även om de ofta tror det motsatta. För att kunna återhämta sig behöver kroppen näring, vitaminer och mineraler. Det finns massa dieter och fitness-koster men det behöver inte vara så avancerat. Med kostcirkeln kommer man långt, tänk mycket grönsaker, bär, rotfrukter och någon frukt. Allsidig mat och mycket färg. Gör det inte för svårt och leta inte efter snabba lösningar, det håller sällan i längden, säger Saara.

Aktiv vila

Det är viktigt att låta kroppen vila minst någon dag i veckan. Innebär det att det är fritt fram att lägga sig på soffan med chipspåsen?
– Det är lätt att tro att vila betyder soffläge, men det betyder bara att du gör något annat och lugnare än när du vanligen tränar. Tränar du mycket och vill hålla högt tempo så kan en långpromenad eller cykeltur vara bra på dina vilodagar. Tränar du lite mindre kan vardagsmotion eller en promenad vara lagom. Då får musklerna en chans att vila men du blir inte heller helt stillasittande, säger Saara.

Vardagsmotion är något som Saara vill slå ett allmänt slag för.
– Många tror att de kommer undan bara för att de tränar mycket, men vardagsmotionen är viktig för alla. Att ta trappan istället för hissen, leka i pulkabacken med barnen eller ställa sig upp från kontorsstolen då och då. Det är viktigt för hälsan och kan inte ersättas med ett pass på gymmet, säger Saara.

Saara Karhunen
Personlig tränare