5 träningstips som håller året ut

Då är äntligen det nya året här! Vilka är dina träningsmål under 2018 - ska det bli ditt bästa träningsår någonsin?

Oavsett vilka målsättningar du har så kanske du har gjort min resa någon gång? Du har lovat dig själv stora resultat i början på året, men ju längre året gått desto mer sjunker ambitionerna och övergår till någon form av dröm. Känner du igen dig?

Är det inte dags att vi en gång för alla sätter träningsmål som vi kan hålla året ut? Jag ska försöka hjälpa dig på vägen - här kommer mina 5 bästa tips för att skapa en hållbar träningsrutin som du kan följa år efter år. Tillslut är det inte bara en rutin, utan din nya livsstil!

Tips 1 - Hållbara rutiner sätts efter ditt utgångsläge

För att skapa hållbara rutiner så krävs det att vi utgår från ditt nuläge. Utgå från din vardag och fundera på följande:

  • Vad vill du uppnå med din träning?
  • Hur ser din träningsrutin ut idag? Vad skulle behöva förändras för att du ska nå dit du vill? Skriv ner!
    (om du vill ha hjälp med denna del, prata med en personlig tränare på din anläggning)
  • Börja sedan med en förändring i taget (håll i den i 3-4 veckor innan du tar nästa förändring).
  • Ta allt successivt! Se till att du startar lugnt och stegrar långsamt - allt för att undvika skador och överansträngningar.

Tips 2 - Stora målsättningar och små delmål

  • Skriv ner hur ditt nuläge ser ut.
  • Sätt upp ett större mål som du vill uppnå och små, konkreta delmål på vägen mot det stora målet (glöm inte att ha deadlines när målen ska vara uppnådda).
  • Fira och klappa dig själv på axeln för varje steg du tar mot ditt mål. Glöm inte att kolla tillbaka var du startade. Det gör att du håller dig motiverad att fortsätta framåt.

Tips 3 - Planera

Använd din kalender till att planera träningen. Planera både vilka dagar du ska träna och hur du ska variera träningen. Om du vet att det kan bli ont om tid en dag - se till att ha en plan B som du kan använda dig av. Kan träningen göras kortare? Kan du byta träningsform? Gå upp tidigare? Se till att hitta lösningar innan tvivlen kommer in!

Tips 4 - Hållbara rutiner måste smaka mer än de kostar

För att skapa en hållbar träningsrutin så måste den ge dig mer än den tar. Fundera på dina mål och vad som krävs av dig för att du ska nå dem. Är det värt jobbet? Är svaret ja på den frågan, då är det bara att köra! Är svaret nej? Omformulera målet. Hitta ett mål som matchar det jobb du är beredd att lägga ner.

Tips 5 - Njut på resan

Kommer du ihåg citatet: “resan är målet”? Se till att din resa blir lustfylld, utmanande och full av glädje, då kommer du tycka att det var värt allt slit flera gånger om. Se till att variera och planera träningen så kommer du alltid att ta dig framåt!

Stort lycka till!

Skribent: Sofia Eklund, Lic. Personlig Tränare och Lic. Fystränare på Medley Arena Grosvad i Finspång

Sofia Eklund
Personlig tränare, instruktör och utbildare inom träning och hälsa