10 tips till att komma igång med träningen

Är du sugen på att börja träna efter julledigheten och känner dig driven av nytagna nyårslöften? Ibland kan det kännas motigt i starten, speciellt om man inte är van att träna sedan tidigare. Josefin Kejder, PT- och gymansvarig på Medley, ger 10 tips till att komma igång med träningen och som hjälper dig att nå dina mål.

1. Hitta din drivkraft

Det absolut första som du ska fråga dig själv är varför du vill börja träna. Vill du orka leka mer med barnen? Vill du gå ner eller upp i vikt? Sänka ditt kolesterol? Eller kanske ska du spinga ett lopp framöver? Tänk till ordentligt och utveckla ditt svar så att det blir så specifikt som möjligt, för att lättare hitta motivationen till att nå ditt mål genom träningen.

2. Läs på!

Ju mer vi vet om saker, desto intressantare blir dem. Det finns gott om inspiration på nätet om kostråd, träningstips och motivation. Känner du att du har mer koll på läget blir det också roligare att genomföra träningen. Även här på Medleys hemsida har vi många bra tips att ta del av.

3. Anlita en personlig tränare

Ett alternativ är att anlita ett proffs för att motivera och leda dig genom träningen. Dessutom är det ett otroligt effektivt sätt att nå dina mål. Du behöver inte planera dina träningspass själv utan du får allt serverat.

4. Börja inte för hårt

Ett klassiskt misstag många gör är att pressa sig själva för hårt efter nytaget nyårslöfte. När nybörjare börjar med att träna fem dagar i veckan orkar de oftast bara hålla uppe motivationen i tre veckor för att sedan ge upp eftersom det blir för jobbigt. Planera istället din träning realistiskt så att den verkligen blir av. Trappa upp försiktigt eller håll dig till 1-2 gånger i veckan. Sätt fasta tider och bestäm att det är din egen tid som är viktig att prioritera. Rutiner gör det lättare att hålla uppe träningen.

5. Skaffa en träningskompis

Är man två är det alltid lättare att komma igång. Då kan ni peppa varandra, även de dagar som ni inte har lust att träna. Har man en träningskompis blir det också roligare under själva träningen och en till anledning att se fram emot passen.

6. Belöna dig själv

Sätt upp små delmål med din träning och belöna dig när du lyckas. Belöningen kan till exempel vara att köpa nya träningskläder, unna dig en weekend hemifrån eller biljetter till den där konserten som du har längtat efter.

7. Träningen måste vara rolig

För att hålla din träningsrutin långsiktigt behöver den vara rolig. Hitta den träningsform som du gillar - då kommer du att lyckas. Det kan ta en stund innan du hittar vad som passar just dig men det bästa är att testa sig fram.

8. När det känns motigt…

Tänk på känslan du brukar ha när träningspasset är färdigt - hur stark, pigg och nöjd du brukar känna dig. Ofta mår man väldigt bra efter ett träningspass. Den känslan kan vara till hjälp när du känner dig omotiverad att ta dig till gymmet.

9. Fördelen med gymträning

Det bästa med gymträning är att du inte behöver passa tiden. Du kan komma och gå när du vill. Då blir det också lättare att planera träningen när du själv väljer tiden.

10. All träning är bra träning

Ditt träningspass måste inte pågå i minst 60 min. Hinner du bara in på gymmet 25-30 minuter är det också bra. All träning ger någon form av resultat och att du har gjort något är mycket bättre än att hoppa över det helt.

Josefine Kejder